Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, dan is het inschakelen van een makelaar een verstandige keuze. Een makelaar kan je helpen bij het vinden van jouw droomhuis en het hele proces van bezichtigen tot aan de overdracht begeleiden. Maar voordat je een makelaar in de arm neemt, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen. In dit blog bespreken we de belangrijkste vragen die je kan stellen aan een makelaar.

Wat zijn de kosten?

Een van de eerste vragen die je aan een makelaar moet stellen, is wat de kosten zijn voor hun diensten. Dit kan namelijk per makelaar verschillen. De meeste makelaars werken met een courtage, wat betekent dat ze een percentage van de verkoop- of aankoopsom vragen als vergoeding. Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is ook goed om te weten hoeveel ervaring de makelaar drachten heeft. Een ervaren makelaar kan je beter begeleiden en adviseren tijdens het hele proces. Vraag ook naar hun specialisaties, bijvoorbeeld in welke regio ze actief zijn. Zoek je bijvoorbeeld een makelaar in Leeuwarden of Drachten, dan is het fijn als de makelaar hier bekend is en goede connecties heeft.

Wat is hun werkwijze?

Elke makelaar heeft zijn eigen werkwijze en het is belangrijk om te weten hoe ze te werk gaan. Vraag bijvoorbeeld hoe ze woningen selecteren en hoe ze de onderhandelingen aanpakken. Ook is het goed om te weten hoe vaak je contact zal hebben met de makelaar en op welke manier. Zo weet je wat je kan verwachten en of dit aansluit bij jouw wensen. Een makelaar kan een waardevolle partner zijn bij het vinden van jouw droomhuis. Door de juiste vragen te stellen, kan je een weloverwogen keuze maken voor een makelaar die bij jou past. Zo kan je met een gerust hart op zoek gaan naar jouw nieuwe thuis.