Wil je jouw woonverzekering afsluiten? Dan moet je er eentje vinden die het beste bij je past. Niet iedere situatie is hetzelfde, dus de verzekering kan soms ook niet volledig op jouw behoeften aansluiten. Juist daarom moet je de tijd nemen om de verzekeringen met elkaar te vergelijken en de keuzes te maken waar je achter staat. Je wilt de bescherming van jouw bezittingen immers hebben en voorkomen dat je op termijn voor hoge kosten staat. Onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, inbraak of natuurrampen, zorgen voor veel schade en kunnen de rekeningen steeds verder op laten lopen. De verzekeraar vergoedt een groot deel of zelfs alles van de kosten. Zo kan je de reparaties uitvoeren en hoef je niet veel van jouw spaarrekening te halen. 

 

Jouw behoeften bepalen voor de verzekering

Voordat je de woonverzekering kan vinden die het beste bij je past, is het verstandig om te bepalen wat jouw behoeften zijn. Iedereen heeft eigen behoeften en een geheel eigen inboedel of woning. Juist daarom is dit de eerste stap die je maakt. Wil je bijvoorbeeld jouw volledige inboedel verzekeren, dan is het aan te raden om een inventarislijst samen te stellen. Schrijf op wat er in iedere ruimte staat, hoeveel het gekost heeft en wat eventueel de marktwaarde nog is. Vergeet niet om foto’s te maken. Deze helpen bij het indienen van een schadeclaim. De verzekeraar weet namelijk precies hoe het eruit zag voordat er schade aan kwam. Pas als je dit allemaal hebt vastgesteld, kan je ontdekken welke verzekeringsopties er mogelijk zijn en welke het beste bij jouw behoeften en spullen aansluit. 

 

Jouw huis beschermd tegen onvoorziene omstandigheden

Als je jouw huis wilt verzekeren, moet je kijken naar een opstalverzekering Univé afsluiten. Dit is de verzekering die de fysieke structuur van de woning beschermt. Mocht er schade zijn door brand, storm of andere onvoorziene gebeurtenis, kan de verzekeraar helpen bij het vergoeden van de schade en het uitvoeren van de reparaties. De muren, het dak, de vloeren en de ramen en deuren vallen onder deze verzekering. In combinatie met een inboedelverzekering hoef je niet meer bang te zijn dat je voor hoge kosten staat. Een onverwachte gebeurtenis hoeft jou immers niet meer in financiële problemen te brengen. Hiervoor moet je wel op de kleine lettertjes letten die in de polisvoorwaarden staan.

 

Het maandbedrag en de aanvraag

Zodra je weet welke verzekering je nodig hebt en wat er allemaal binnen de voorwaarden valt, kan je gaan letten op het eigen risico. Iedere verzekeraar vraagt een bepaald eigen risico, wat je moet betalen voordat de vergoeding plaatsvindt. Je kan het bedrag zo hoog maken als je zelf wilt, zodat de maandelijkse premie omlaaggaat. Maar je moet het bedrag dan wel kunnen dragen indien er iets gebeurt. Ben je tevreden met hoe de verzekering eruitziet en de bedragen die je hiervoor betaalt? Dan is het alleen nog een kwestie van het aanvraagformulier invullen en de gegevens door te geven die nodig zijn voor de aanvraag.