Veilig wonen is een belangrijk aspect van ons dagelijks leven. Het is belangrijk om je huis te beschermen tegen inbrekers en andere ongewenste gasten. Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van alarmbewaking. Alarmbewaking is een systeem dat is ontworpen om een waarschuwing te geven wanneer er ongewenste activiteiten plaatsvinden in en om het huis.

Verschillende alarmsystemen

Er zijn verschillende soorten alarmsystemen voor veilig wonen die beschikbaar zijn voor particulieren. Een van de meest voorkomende systemen is het inbraakalarm. Dit systeem wordt geactiveerd wanneer er een deur of raam wordt geopend zonder dat het systeem is uitgeschakeld. Een ander type alarmsysteem is het bewegingssensor alarm. Dit systeem wordt geactiveerd wanneer er beweging wordt gedetecteerd in een bepaald gebied, zoals de tuin of de oprit. Een ander belangrijk aspect van alarmbewaking is het hebben van een alarmcentrale. Dit is een centrale die 24/7 in de gaten houdt wat er gebeurt in en om het huis. Wanneer er een alarm wordt geactiveerd, stuurt de centrale een waarschuwing naar de eigenaar van het huis en/of naar de politie. Dit kan helpen om snel te reageren en zo de kans op inbraak of andere ongewenste activiteiten te verkleinen.

 

Waar moet je op letten bij een alarmsysteem kopen?

Bij het uitzoeken van een alarmsysteem zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de betrouwbaarheid van het systeem. Kies voor een systeem dat getest en goedgekeurd is door erkende instanties, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van het systeem. Kies voor een systeem dat past bij de grootte van je huis en de specifieke behoeften. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om een systeem te hebben dat ook brandmelders en CO2-melders bevat, zodat je ook gewaarschuwd wordt bij brand of koolmonoxide. Een ander belangrijk aspect is de installatie van het systeem. Kies voor een systeem dat eenvoudig te installeren is en waarbij geen ingrijpende verbouwingen nodig zijn. Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de kosten van het systeem. Kies voor een systeem dat past binnen je budget en waarbij je niet voor verrassingen komt te staan. 

 

Een alarmsysteem en verzekering
Een alarmsysteem kan een positief effect hebben op je verzekering. Veel verzekeraars bieden namelijk kortingen aan voor huiseigenaren die een alarmsysteem hebben geïnstalleerd. Dit komt omdat een alarmsysteem het risico op inbraak of andere onvoorziene gebeurtenissen vermindert. 

Verzekeraars zijn altijd op zoek naar manieren om het risico op schade te verlagen en dat geldt ook voor het risico op inbraak of brand in een huis. Daarom bieden veel verzekeraars kortingen aan voor huiseigenaren die een alarmsysteem hebben geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld bij veilig woning bij Unive. Zo kun je veilig wonen en korting krijgen op je woonverzekering.